domingo, 9 de junio de 2013

Avaluació de l'assignatura

Just a punt d’acabar el quadrimestre, faré una petita valoració de l’assignatura així, amb aquesta entrada tancaré el pas d’aquesta assignatura al meu bloc. 

Gràcies a la proposta que ens ofereix REFLEXIÓ I INNOVACIÓ EDUCATIVA, he engegat el projecte d’un bloc. Al principi, no ho veia gens clar! La idea de tenir un bloc i anar fent entrades... Ara, després d’aquest temps me n’adono que ha estat una feina prou polida. Compartir amb la resta de companys un seguit de vivències i experiències que venen donades per una prèvia reflexió sobre un mateix i la seva pràctica diària. 

Així, aquesta assignatura m’ha obert una porta cap al món dels blocs i m’ha despertat la curiositat per voler aprendre i saber més sobre aquest tema. La veritat, m’ha agradat sentir de la meva gent: he vist el teu bloc, he llegit les entrades! 

Al final, ha estat una feina enriquidora i gratificant per mi i, encara que em quedi molt per aprendre, m’agradaria pensar que aquest és el principi d’un nou camí.

Quant a la feina que m’ha portat l’assignatura, penso que ha estat una feina constant. Si es seguia el cronograma setmanalment, sempre hi havia feina a fer: entrades al bloc, reflexions, lectures per llegir, feina al quadern, etc. Però també és veritat que la feina a fer era de gust. Els temes vistos a les classes han estat molt interessants i sempre ens han portat a una reflexió. 

El que més he après i solidificat durant aquests mesos, ha estat a pensar i reflexionar sobre la meva pràctica i mirar d’innovar-la i millorar-la cada dia. Només així un bon mestre seguirà essent un bon mestre.

Amb aquesta entrada al bloc he treballat les competències 1.2 per què he reflexionat sobre el procés de l’assignatura i 2.1 per què he identificat el meus punts forts durant aquest procés.

Assoliment de les competències de l'assignatura

Arribem al final del quadrimestre i ara toca fer una valoració de les competències assolides durant aquest procés. Al principi de l’assignatura, vam haver de fer una entrada al bloc exposant els punts forts i febles de les competències de l’assignatura.

Després de tots aquests mesos, penso que he millorat les meves competències. Aquesta assignatura m’ha ajudat a enfortir i solidificar les diverses competències que vaig presentar mesos enrere al bloc. 

Així, gràcies a la proposta de reflexió que ofereix l’assignatura cada vegada sóc més capaç de reflexionar sobre la meva pròpia pràctica adonant-me dels punts a modificar. A més, la proposta de feina del bloc, m’ha ajudat a ser més competent i autònoma amb les noves tecnologies i, sobre tot, amb la utilització i posada en pràctica del bloc.

En general, penso que he assolit totes les competències d’aquesta assignatura.

Amb aquesta entrada al bloc he treballat les competències 1.2 per què he reflexionat sobre el procés d’assoliment de les meves competències i 2.1 per què he estat capaç d’identificar els punts febles que, poc a poc, s’han convertit en forts.

lunes, 3 de junio de 2013

Projectes de millora i documentals dels meus companys

Aquests darrers dies a classe, em estat veient els projectes de millora i els documentals que hem fet els companys durant aquesta assignatura.

El primer que vull remarcar és la gran feina que han fet tots els companys amb els projectes. M’agradaria destacar l’esforç i totes les hores de dedicació que aquestes feines duen al darrera.

De tots els projectes presentats, m’han cridat més l’atenció alguns que a continuació comentaré. 

Dels projectes de millora, em quedo amb “L’hort escolar ecològic” de Verge del Carme (Menorca), a l’etapa 3-6, per què les companyes ens van presentar un projecte encara per iniciar. Un projecte nou que comença de zero. Amb la seva proposta al claustre, han estat capaces d’engrescar el cicle i promoure l’hort escolar a l’escola. Tant és així, que al pati d’aquesta escola no existia un espai per sembrar i elles han coordinat Apima, claustre, direcció del centre, etc. Per què entre tots es faci possible la modificació del terreny, reduint ciment per què hi càpiga un hort. Un tros de terra on els infants tindran espai per sembrar i veure els processos de sembra i collita. Em va agradar molt la força i entusiasme que van ser capaces de transmetre’ns amb el seu projecte de millora. Enhorabona al·lotes!

L’altre projecte de millora que em va agradar força, és el de l’Escola Infantil Magdalena Humbert (Menorca), a l’etapa 0-3, “L’hora de dinar”. La nostra companya, amb aquest projecte conjuntament amb la seva tutora de practiques, pretenia introduir millores en l’autonomia dels infants a l’hora de dinar. M’agrada remarcar aquest moment per què sempre penso que és molt important que els infants adquireixin un bon hàbit d’alimentació. Aquest moment ha de ser tant educatiu com qualsevol altre. Els professionals d’educació infantil hem de treballar per trobar una educació de qualitat en quant a l’alimentació.

Sobre els documentals vistos aquests dies, he trobat molt interessants especialment dos d’ells.

El primer, “La vida a les parets”. Aquest documental em va agradar per la forma en què van ser capaces les nostres companyes de presentar el seu tema. Una cosa tant senzilla com és una paret… de quantes maneres la podem definir? …quants professionals treballen cada dia amb les “parets”…? Pintors, escaparatistes, dissenyadors, mestres, … Molt original.

L’altre documental que em va cridar l’atenció i, com no…em va fer reflexionar, el documental de la nostra companya de Menorca: “Invertim en valors”. Ella, sempre tant enterada de les lleis d’educació, ens va mostrar en forma de documental el seu pensament, una mica reivindicatiu, de la qualitat de l’educació. Fent referència i comparant la crisi econòmica amb una crisi de valors. Enhorabona Silvia!

Amb aquesta entrada al bloc he treballat les competències 1.3 per què he vist altres experiències i això em permetrà agafar idees i ampliar la meva pròpia formació i 5.1 per què he reflexionat sobre els trets diferencials d’alguns dels projectes de millora i documentals dels meus companys i companyes.

Què milloraria del meu documental...?

En aquesta entrada em toca parlar del que milloraria del meu documental una vegada acabat. La feina ha estat molt satisfactòria per mi. A l final, m’ho he passat molt bé fent aquesta feina i ampliant el meu camp de coneixement. Mai abans havia fet un documental!

Per tenir reservats els drets d’imatge, em sap greu però no publicaré al bloc el meu documental. Ben segur que la gent que em coneix veuran el documental en alguna ocasió i les persones que realitzen el curs de massatge infantil també tindran oportunitat de veure’l. Haig de dir que quan els vaig explicar el meu projecte, els hi vaig dir que si m’ajudaven a dur-lo endavant amb les seves aportacions i entrevistes els faria una còpia per ells. Així tothom va quedar content.

Abans de trobar però’s al meu documental, m’agradaria compartir amb vosaltres els agraïments que surten als crèdits del documental de massatge infantil.

A l’escola Infantil Ses Canaletes, 
a totes les persones col·laboradores i, amb especial afecte, 
a totes les famílies que han participat al curs de massatge infantil i 
han fet possible la realització d’aquest documental. 

Gràcies.

Així doncs, després de visualitzar el documental vàries vegades, el primer que milloraria és la gravació de les imatges. Ara m’adono que gravar unes imatges amb una càmera de fotos no és el mateix que gravar amb una càmera de filmar. Possiblement una càmera de filmar gravi amb més resolució, més qualitat d’imatge, etc.

A més, al ser la meva primera vegada que utilitzo la càmera de fotos per gravar, no tenia gaire experiència i les gravacions són molt similars. Sempre vaig gravar d’esquerra a dreta, movent la càmera en horitzontal i poques vegades vaig fer plans concrets de les famílies i infants. Pot ser, un altre cop intentaria recopilar més imatges sense moure la càmera.

Quant a les entrevistes que vaig gravar dels professionals i famílies, alguna veu no és sent amb prou força. En una altra ocasió, també ho tindria en compte i intentaria trobar una solució al volum. Sí que és veritat que amb el programa que vaig utilitzar per muntar el documental es podia pujar el volum de la veu de les persones però si ho modificava massa, es sentia un renou una mica estrany de fons.

Per acabar, penso que pot ser un professional de documentals s’adonaria de més errors però jo estic ben satisfeta amb la feina feta. El documental ha sortit tal com vaig plantejar i programar el primer dia. Un altre cop, torno a donar les gràcies a tots els col·laboradors que han fet possible que el projecte rodés: mestres, col·laboradors, professionals del curs i famílies.

Amb aquesta entrada al bloc he treballat les competències 2.1 per què he estat capaç d’identificar punts forts i febles quant a les meves competències envers la realització d’un documental i 2.7 per què he reflexionat sobre els meus errors en la feina feta i faig una petita proposta per millorar aquesta actuació en properes ocasions.